Man en vrouw bespreken wie de rekening betaalt op hun eerste date in een café.

Hoe beslis je wie betaalt op een eerste date?

Wanneer je op een eerste date gaat, is een grote vraag vaak: wie betaalt de rekening? Dit kan soms voor ongemak zorgen. In dit artikel geven we je tips over hoe je kunt beslissen wie betaalt, zodat je een leuke en zorgeloze date kunt hebben.

Praat erover voor de date

Als je niet zeker weet wie de rekening moet betalen op een eerste date, is het een goed idee om dit van tevoren te bespreken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Hoe denk je over de rekening delen op onze date?” Dit maakt alles duidelijk voordat jullie uitgaan.

Stel voor om te delen

Veel mensen vinden het fijn om de kosten te delen, zeker als ze elkaar net kennen. Je kunt voorstellen om elk de helft te betalen. Dit is eerlijk en niemand voelt zich ongemakkelijk.

Wees voorbereid om te betalen

Het is altijd slim om genoeg geld bij je te hebben om de hele rekening te kunnen betalen, voor het geval dat. Zo ben je op alles voorbereid.

Let op signalen tijdens de date

Soms biedt de ander aan om te betalen. Je kunt dan zeggen: “Ben je zeker? Ik kan ook mijn deel betalen.” Als die persoon echt wil betalen, kun je bedanken en misschien voorstellen om de volgende keer te betalen.

Wat als je de rekening wilt betalen?

Als je de rekening wilt betalen, kun je dit vriendelijk voorstellen. Zeg iets als: “Mag ik deze keer betalen?” Dit geeft de ander de kans om te zeggen of ze dat goed vinden of liever willen delen.

Samenvatting

Wie betaalt op een eerste date kan soms lastig zijn. Het is handig om hierover te praten voordat de date begint. Je kunt voorstellen om de rekening te delen, of zelf betalen als je dat wilt. Zorg dat je altijd genoeg geld bij hebt om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Praten helpt om alles soepel te laten verlopen.