Een jonge man in een rolstoel en een jonge vrouw zitten in een park en praten gezellig.

Daten als je jong bent en heel ziek

Daten is spannend, maar als je jong bent en heel ziek, kan het ook moeilijk zijn. Misschien ben je bang om over je ziekte te praten. In dit artikel geven we je tips om te daten en je goed te voelen.

Wat is anders aan daten?

Als je heel ziek bent, denk je misschien veel na over hoe en wanneer je dit aan iemand vertelt. Je kunt bang zijn dat iemand je niet leuk vindt als ze dit horen. Maar daten kan ook heel leuk zijn en je kunt iemand vinden die jou echt begrijpt.

Wanneer vertel je over je ziekte?

Je hoeft niet alles meteen te vertellen. Begin met praten over andere dingen en leer elkaar kennen. Als je je goed voelt bij de ander, kun je meer vertellen over je ziekte. Dit hoeft niet op de eerste date, maar wacht ook niet te lang. Eerlijk zijn is belangrijk.

Zoek iemand die je steunt

Het is fijn om iemand te vinden die niet alleen je partner wil zijn, maar ook een vriend. Iemand die naar je luistert en je helpt, ook op moeilijke dagen. Dit maakt daten veel fijner.

Wat als iemand nee zegt?

Nee zeggen is nooit leuk. Maar denk eraan dat iedereen soms nee hoort, ziek of niet. Probeer het niet te persoonlijk te nemen. De juiste persoon zal jou nemen zoals je bent.

Geniet van het samen zijn

Doe leuke dingen samen. Ga naar de film, maak een wandeling of kook samen. Probeer plezier te hebben en niet alleen aan je ziekte te denken.

Zorg goed voor jezelf

Let goed op jezelf. Weet wat je kunt en luister naar je lichaam. Als je moe bent, is het goed om te rusten en later weer af te spreken.

Samenvatting

Daten als je jong en heel ziek bent kan moeilijk zijn, maar het geeft je ook de kans om iemand speciaal te ontmoeten. Wees eerlijk, zoek steun en geniet van elk moment samen. Dit kan je helpen om een mooie en blije relatie te hebben.