Jonge man met smartphone in een stadspark.

Hoe zeg je een date netjes af?

Soms gebeurt het dat je een geplande date moet afzeggen. Het is belangrijk om dit op een nette en respectvolle manier te doen. Hier zijn enkele tips over hoe je dat kunt doen.

Wees eerlijk maar beleefd

Vertel de waarheid over waarom je de date moet afzeggen. Het is beter om eerlijk te zijn, maar blijf altijd vriendelijk en respectvol. Je kunt zeggen: “Ik vind het echt jammer, maar ik kan onze date niet door laten gaan, omdat [reden].”

Bel of stuur een bericht

Het is meestal beter om te bellen als je een date afzegt, omdat dit persoonlijker is. Als bellen niet mogelijk is, stuur dan een duidelijk en beleefd bericht. Vermijd het afzeggen via sociale media of via een app die je niet vaak gebruikt.

Bied een alternatief aan

Als je nog steeds geïnteresseerd bent in de persoon, stel dan een nieuwe datum voor. Je kunt zeggen: “Kunnen we een andere keer afspreken? Ik zou het leuk vinden om je te ontmoeten op een ander moment.”

Bedank voor het begrip

Toon waardering voor het begrip van de ander. Je kunt afsluiten met: “Bedankt voor je begrip. Ik hoop dat we snel een nieuwe afspraak kunnen maken.”

Wees duidelijk

Zorg ervoor dat je duidelijk maakt dat je de date afzegt. Dit voorkomt verwarring en laat de ander weten waar hij of zij aan toe is.

Samenvatting

Het afzeggen van een date kan lastig zijn, maar door eerlijk, beleefd en duidelijk te zijn, kun je het op een nette manier doen. Bel of stuur een bericht om de date af te zeggen, bied een alternatief aan als je nog interesse hebt en bedank de ander voor zijn of haar begrip. Dit zijn belangrijke stappen om de situatie netjes en met respect te behandelen.