Een jonge man en vrouw zitten aan een tafel in een café tijdens hun eerste afspraakje. Ze zien er enigszins gespannen uit, maar proberen te praten.

Hoe maak je een veiligheidsplan voor een eerste date?

Een eerste date is spannend, maar het is belangrijk om veilig te blijven. Als een date niet gaat zoals je hoopt, moet je misschien weggaan. In dit artikel geven we tips hoe je dat veilig kunt doen.

Maak een plan

Denk voor je date na over hoe je veilig thuis kunt komen. Zorg dat je zelf kunt besluiten wanneer en hoe je weggaat. Neem bijvoorbeeld je eigen auto of weet hoe je met het openbaar vervoer terug kunt.

Vertel een vriend

Laat iemand die je vertrouwt weten waar je bent. Vertel met wie je de date hebt en hoe laat je verwacht terug te zijn. Je kunt ook afspreken om een bericht te sturen als je weer veilig thuis bent.

Publieke plaats

Spreek af op een drukke, openbare plaats. Daar zijn andere mensen die kunnen helpen als er iets gebeurt. Vermijd afgelegen plekken waar je alleen bent met je date.

Nooduitgang

Kijk als je ergens binnenkomt waar de uitgangen zijn. Zo kun je snel weg als het nodig is.

Excuses klaar

Het is handig om een smoesje te bedenken voor als je weg wilt. Je kunt zeggen dat je vroeg op moet staan of dat je een vriend moet helpen.

Luister naar je gevoel

Voel je je niet prettig? Dan is het altijd goed om te vertrekken. Je veiligheid is belangrijker dan beleefd zijn.

Samenvatting

Een veiligheidsplan voor een date helpt je om rustig te blijven, ook als het niet goed gaat. Vertel waar je bent, spreek af op veilige plekken en luister naar je gevoel. Zo kun je altijd veilig weg als het nodig is.