Een jonge man en vrouw zitten in een café en hebben een gesprek.

Hoe stel je grenzen op een date?

Op een date is het belangrijk dat je je prettig voelt. Soms moet je jouw grenzen aangeven. Maar hoe doe je dat zonder de sfeer te bederven? Hier zijn wat tips.

Wees duidelijk

Het is goed om te zeggen wat je wel en niet fijn vindt. Doe dit op een vriendelijke manier. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind dit niet zo prettig, zullen we iets anders doen?” Zo begrijpt de ander wat je bedoelt zonder dat het onaardig klinkt.

Kies het juiste moment

Praat over je grenzen op een rustig moment. Niet midden in een gesprek over iets anders. Wacht even tot het gesprek rustig is en zeg dan wat je wilt zeggen.

Gebruik “ik” in plaats van “jij”

Zeg “ik voel” of “ik vind” in plaats van “jij maakt” of “jij doet”. Dit maakt het makkelijker voor de ander om te luisteren en het voelt minder als een beschuldiging.

Geef alternatieven

Als je iets niet wilt doen, kun je een ander idee geven. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ga liever niet naar die film, maar ik zou het leuk vinden om samen een wandeling te maken.” Dit toont dat je nog steeds interesse hebt om samen iets te doen.

Wees positief

Blijf vriendelijk en positief, ook als je je grenzen aangeeft. Lach en wees aardig in hoe je spreekt. Dit helpt om de sfeer goed te houden.

Samenvatting

Grenzen stellen op een date is belangrijk voor jouw comfort. Wees duidelijk en kies het juiste moment om te praten. Gebruik “ik”-zinnen, geef alternatieven en blijf positief. Zo kun je je grenzen aangeven zonder de sfeer te bederven.