Cartoon van een jong stel in een pretpark. De man wijst op een achtbaan, de vrouw ziet er aarzelend uit.

Wat doe je als je date iets voorstelt dat je niet prettig vindt?

Wat doe je als je date iets wil doen waar jij je niet prettig bij voelt? Het is belangrijk om te weten hoe je hiermee omgaat. In dit artikel vind je tips die je kunnen helpen op zo’n moment.

Praat over je gevoelens

Het is goed om eerlijk te zijn over hoe je je voelt. Als je iets niet wilt doen, zeg dit dan tegen je date. Je kunt zeggen: “Ik voel me niet prettig bij dat idee.” Het is belangrijk dat je duidelijk bent.

Stel een ander idee voor

Als je iets niet wilt doen, kun je zelf een ander idee voorstellen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind dat niet zo leuk, maar misschien kunnen we iets anders doen?” Dit laat zien dat je nog steeds tijd wilt doorbrengen met je date.

Wees duidelijk

Het is belangrijk om duidelijk te maken wat je wel en niet wilt doen. Je hoeft niet iets te doen waar je je niet goed bij voelt. Je veiligheid en comfort zijn het belangrijkst.

Blijf vriendelijk

Ook als je ‘nee’ zegt, kun je vriendelijk blijven. Zeg rustig waarom je iets niet wilt doen. Dit helpt om alles goed te laten gaan.

Samenvatting

Als je date iets voorstelt wat je niet prettig vindt, praat dan over je gevoelens en wees eerlijk. Stel een ander plan voor als je dat wilt. Het is belangrijk dat je duidelijk maakt wat je wel en niet wilt doen. Blijf altijd vriendelijk in het gesprek.