Jonge man en vrouw praten op een bankje in het park

Hoe stop je een eerste date netjes als het niet klikt?

Soms gaat een eerste date niet zoals je hoopt. Misschien voel je geen klik of voel je je niet op je gemak. Hier zijn enkele tips om de date op een beleefde manier te beëindigen.

Wees eerlijk maar vriendelijk

Het is belangrijk om eerlijk te zijn. Je kunt zeggen dat je het leuk vond om elkaar te ontmoeten, maar dat je denkt dat er geen romantische klik is. Dit is eerlijk en respectvol.

Bied een alternatief aan

Als je de persoon wel aardig vindt, kun je voorstellen om vrienden te blijven. Dit is niet voor iedereen, maar het kan een fijne manier zijn om het gesprek positief te eindigen.

Gebruik ‘ik’ in plaats van ‘jij’

Praat over je eigen gevoelens. Zeg bijvoorbeeld “Ik voel niet de juiste verbinding” in plaats van “Jij bent niet de juiste voor mij.” Dit maakt het makkelijker voor de ander om het te accepteren.

Plan niet te veel

Soms maken mensen plannen voor een volgende date tijdens de eerste date. Als je niet zeker weet of je de persoon weer wilt zien, plan dan niet meteen een volgende date.

Een korte date plannen

Als je onzeker bent over de date, plan dan iets kort zoals koffie drinken. Als het niet goed gaat, is het makkelijker om de date kort te houden.

Samenvatting

Om een eerste date beleefd te beëindigen als het niet goed gaat: wees eerlijk maar vriendelijk, bied aan om vrienden te blijven, praat vanuit je eigen gevoel, vermijd te veel plannen en plan voor een korte date. Met deze tips kun je de date netjes afsluiten.