Twee mensen op een date in een gezellig café, waarbij een persoon iets belangrijks uitlegt.

Wanneer en hoe vertel je dat je een blijvende ziekte hebt bij het daten?

Daten is spannend, maar wat als je een blijvende ziekte hebt? Het is normaal dat je niet zeker weet wanneer je dit moet vertellen aan iemand die je leuk vindt. Hier zijn wat tips om je te helpen.

Wanneer vertel je het?

Bij daten is het belangrijk om eerlijk te zijn. Maar je hoeft niet alles over jezelf te vertellen tijdens de eerste date. In het begin ga je elkaar beter leren kennen.

Misschien wil je wachten tot je een paar keer hebt gedate. Dan kun je vertellen over je ziekte als je denkt dat jullie serieus kunnen worden. Zo krijgt de ander eerst de kans om jou goed te leren kennen.

Hoe vertel je het?

  • Kies een goed moment: het is het beste om dit te delen als jullie rustig kunnen praten.
  • Wees eerlijk en open: vertel wat je ziekte betekent en hoe het je dagelijks leven beïnvloedt.
  • Blijf positief: vertel ook hoe je actief en vrolijk blijft. Dit laat zien dat je ondanks je ziekte, een leuk leven hebt.
  • Laat de ander vragen stellen: dit kan veel informatie zijn. Geef de ander de kans om vragen te stellen. Dit helpt om te zien hoe de ander ermee omgaat.

Wat als iemand je afwijst?

Niet iedereen kan makkelijk omgaan met de ziekte van een ander. Dit kan pijn doen, maar het is goed om te weten dat niet iedereen hetzelfde is. De juiste persoon zal er voor je zijn en je accepteren zoals je bent.

Daten met een blijvende ziekte is niet makkelijk. Maar als je open en eerlijk bent, vind je misschien iemand die echt bij je past en je situatie begrijpt en respecteert. Je verdient iemand die jou waardeert voor wie je bent.